Sunday, March 1, 2009

HET INTELLECTUELE NIVEAU VAN DE PVV STEMMER

Maurice de Hondt en NOVA doen onderzoek naar het stemgedrag van de NL en op basis van dat onderzoek mag je concluderen: Wilders is (voorlopig even) niet weg te denken uit het politieke landschap.
TNS NIPO hebben vervolgens geprobeerd te achterhalen waarom dat zo is. Ze maken twee punten: de PVV vist inmiddels in alle vijvers van de samenleving, en ook de hoger opgeleide bijt in het aas.

Wat wordt hier onderzocht? Ik ken wel wat mensen die vinden dat sociologen altijd naar de bekende weg vragen. Hier lijkt het van toepassing. Als een partij goed is voor één kamerzetel, dan kun je er donder op zeggen dat het programma daartoe aanleiding geeft, en dat je de kiezer zonder onderzoek kunt uittekenen. Als een partij veel zetels behaalt heb je geen onderzoek nodig om vast te stellen dat de kiezer niet in een hokje gestopt kan worden, maar dat deze in brede lagen van de samenleving te vinden is.
De PVV zegt wat veel mensen denken
Het lijkt me een karaktertrek van iedere politicus tegenwoordig. Als Balkenende wat over de hypotheekrenteaftrek wil zeggen laat hij het wetenschappelijk bureau eerst even onderzoeken wat de mensen ervan denken.
Betekent de schommeling in de peilingen van Bos dat hij de ene keer meer spreekbuis is van NL dan de andere keer?
Het gaat nu niet meer om randfiguren en angstige laagopgeleiden
De 1e stemmer van Janmaat was geen randfiguur en een zeer hoog opgeleide.
Als een horde weldenkende mensen een retourtje Londen koopt, niet omdat ze naar Londen willen, maar omdat Wilders naar Londen gaat dan heb ik geen onderzoek nodig naar de weldenkendheid van de volgelingen van Wilders

Het woord “normaliseren” is gevallen. En dat heeft stof doen opdwarrelen. Met bijdragen van Jan Blokker, Malou van Hintum, Paul Schnabel, Bart Jan Spruyt, om maar een dwarsstraat te noemen. En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de toon van Malou van Hintum NL wordt knettergek niet gevolgd wordt, maar dat m.n. Paul Schnabel een accent legt dat herkend wordt: De beknotting van de vrijheid van meningsuiting houdt veel Nederlanders enorm bezig en Dat sentiment loopt … tot de hoger opgeleide die zich opwindt omdat een toneelstuk onder islamitische druk niet wordt opgevoerd. Voor het gemak wordt vergeten dat hier ooit een toneelstuk verboden werd omdat het niet naar de zin was van de Joden, een actie waaraan zelfs het hoger opgeleide geweten Freek (meerdere) vuile handen heeft overgehouden.

En zo is er weer een belangrijke perceptie van de werkelijkheid bijgekomen: de hoger opgeleide maakt zich zorgen over zijn vrijheid van meningsuiting.