Thursday, February 24, 2022

machtsspelletjes én ... een beetje klimaat

The Guardian had een aantal jaren geleden een leerzaam artikel:

The clash in Crimea is the fruit of western expansion

Daarbij zet de krant vandaag een alert: This article is more than 7 years old. Dat zou ze niet moeten doen. Dat artikel is vandaag hoogst actueel. Ik begrijp dat de westerse MSM graag vergeet wat daar rondom de Krim gebeurt, en wat daaraan voorafgaand gebeurd is.
Nou is de schrijver van dit artikel een linkse rakker, ooit woordvoerder van Jeremy Corbyn - dus wie zou hem serieus nemen.

Maar Thomas Friedman van de New York Times ... rechtsere en imperialistischer bal bestaat er niet, ik zou me eigenlijk ongemakkelijk moeten voelen dat ik hem voor het voetlicht haal ... Thomas Friedman dus weet het nog, en wil het niet vergeten.
En zegt het ook.
Vandaag!
Okay, ietsje relativerender dan Milne.

This Is Putin’s War. But America and NATO Aren’t Innocent Bystanders.

Dus wie er vandaag de dag raar opkijkt dat dit speelt, die heeft in het verleden niet goed opgelet.

Is het Putin’s war?
Dit vroeg Putin zich af.
De Verenigde Staten staan met raketten voor onze deur. Is het een buitensporige eis om dat niet bij ons thuis te doen? Hoe zouden de Amerikanen reageren als er raketten zouden worden geplaatst aan de grens met Canada of Mexico?
Leuk dat hij er een retorische vraag van maakte. Hij had het antwoord er bij kunnen geven.

Op veel plekken in deze wereld hebben Amerika en Rusland - en China proxy warfare gespeeld - of warmongering zo je wilt. Maar zonder één van die conflicten tekort te doen kan volstaan worden met de Cuba crisis. De Sovjet Unie dreigde raketten op Cuba te plaatsen. Kennedy wist maar één ding te doen, en de USA waren politiek eensgezind in deze positie: hij dreigde het conflict zodanig op te blazen dat een wereldoorlog de onvermijdelijke uitkomst zou worden.

Nou, genoeg daarover. De hypocrisie kent geen grenzen.


- + - + - + - + - + - + - + - + - + - + - + - + - + - + - + - + - + - + - +


Uh ... nee, echt geen grenzen.
Als gevolg van deze crisis heeft Duitsland het akkoord over de Russische gaspijplijn opgeschort - de ingebruikname is in de ijskast gezet. En daar is Biden heel blij mee - dit wordt door de Amerikanen als een assist voor “hun” president beschouwd - want zo blijven wij in Europa afhankelijk van Amerikaanse pellets, en mag Amerika iedere dag een aantal dieselkastelen over de oceaan sturen, gevuld met schaliegas - dat we zelf niet uit onze grond willen halen vanwege milieuproblemen.

Waarmee de Democraten in Amerika maar weer eens demonstreren wat het klimaat werkelijk waard is en wat er allemaal aan modi operandi in de Green New Deal verscholen zitten: de schoorsteen moet voor de Amerikanen letterlijk blijven roken.

Om over de klimaat- en milieufanaten EU en NL maar te zwijgen.

8 comments:

Bert Morrien said...
This comment has been removed by the author.
Bert Morrien said...

Tijdens de Cubacrisis was ik dienstplichtig militair en kregen we een toespraak van de leiding van de legerplaats dat het wel eens menens zou kunnen worden.
De plaatsing destijds van raketten in Cuba kan ik niet als een defensieve maatregel zien en Kennedy kon weinig anders doen.
Het is niet te vergelijken met het streven van Ukrainë naar aansluiting van NATO en EU.
De VS was er toen ook niet op uit Cuba in te lijven.

Het is mij niet erg duidelijk wat je eigenlijk wilde zeggen.
Advocaat van de duivel spelen mag maar
wat Putin doet is niet te rechtvaardigen.

Leonardo said...

Bert,
Volgens mij heb je begrepen wat ik bedoel te zeggen - je antwoord raakt precies het punt.
En je bevestigt daarmee: wat Amerika doet - gewoon is te doen! - is defensief, wat de Russische beer doet is per definitie agressief.

Dat lijkt mij geen goeie benadering van de geschiedenis - én al helemaal niet van het conflict. (Maar ik weet: dat is in het Weten een impopulaire opvatting.)

Bert Morrien said...

Leonardo,

Twee uitersten: afzien van elke deelname aan iets zoals NATO of juist alle landen erin.
Dat laatste veronderstelt een wereldorde waarin autocraten niet passen.
Waarom trad Rusland 30 jaar geleden niet toe en andere voormalige gebiedsdelen van de Sovjet Unie wel?

Bert Morrien said...

Leonardo,
https://www.nytimes.com/1991/12/21/world/soviet-disarray-yeltsin-says-russia-seeks-to-join-nato.html

Is mij destijds ontgaan. Wist jij dit?

Leonardo said...

Bert,
Rusland in de NAVO lijkt me niet de vraag. Het is ter sprake gebracht, van beide kanten. Ik sta niet verwonderd dat het niets is geworden - het vijandbeeld was/is te intens.
Het had er misschien ooit van kunnen komen, maar de NAVO had “bijtijds” de ex-Sovjet staten beloofd met open armen in de NAVO te ontvangen. En dat beschouwen de Russen als een verbroken belofte, ofwel the Baker III “doctrine”: not an inch.

Ik moet wel lachen: tegenwoordig heet het: Rusland moet eerst de democratie herstellen. Dat zeggen we met droge ogen, terwijl Turkije een gewaardeerd lid is.

Maar, misschien kun je je herinneren wat USA deed toen Chili, in vrije verkiezingen, een communist als president koos.
Ook Italië is ooit gedreigd met een Amerikaanse inval, toen de communistische partij machtig genoeg was om mee te regeren - en de Italiaanse leidende politici hebben daarnaar, “wijselijk”, gehandeld.
Verder heeft Amerika een wet die het leger verplicht NL aan te vallen mocht er ooit een Amerikaan voor het Internationale Gerechtshof gebracht worden.

John Foster Dulles: The ability to get to the verge without getting into the war is the necessary art. En daarmee was de proxy war geboren.

PS je laatste vraag: ja, dat was mij bekend, ook Putin heeft er op gezinspeeld

Bert Morrien said...

Leonardo,

FYI
Interessante Twitter draad over de geschiedenis NATO - Rusland.
https://threadreaderapp.com/thread/1506922520670257157.html

Bert Morrien said...

FYI, Arend Jan Boekestein tweet:
Check out this article from The New York Times. Because I'm a subscriber, you'll be able to read it for free. https://t.co/AZnjeU9aeC

https://twitter.com/ajboekestijn/status/1513549464665001991?t=rh7OkNMcV4gcj6dkXWE52Q&s=19