Thursday, July 25, 2024

je hebt onderzoekers en je hebt woordvoerders

Een beetje organisatie heeft een woordvoerder, dus de Reddingsbrigade heeft ook een woordvoerder.
En die moet natuurlijk ook wel eens wat zeggen. En daarom: Precies op de wereldwijde dag ter preventie van verdrinking verschenen donderdag nieuwe cijfers over verdrinkingen in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ze speciaal voor deze dag bewaard. "Dat hebben we zo afgesproken”, zegt deze woordvoerder. „Omdat het momentum schept”.

Het blijken voorlopige cijfers te zijn, maar “voorlopig” scheppen ze onrust, zoals klimaatlijntjes die maar niet omlaag lijken te willen gaan.
Laten we eens kijken, dit grafiekje staat er bij.
Afkomstig uit de NRC, cijfers aangeleverd door CBS, 2023 zit daar kennelijk nog niet bij.

Hilarisch, in de onderzoeksrapportage wordt gemeld dat allochtonen een grotere kans op verdrinking hebben. Maar, in 1950 hadden wij als autochtonen nog geen last van allochtonen – die woorden zijn van de sociologie van een aantal jaren later. Bovenal: je ziet dat het dalen van de sterftecijfers gepaard gaat met een toename van migranten en vluchtelingen. Voor Wilders zou het een reden kunnen zijn om de allochtonen te omarmen: kom binnen, kom binnen, hoe meer allochtonen, hoe minder verdrinkingsgevallen.

Onrustbarend?
Tijd om een momentum te creƫren?
Volgens de woordvoerder bewijzen de laatste cijfers van het CBS dat dat hard nodig is: vorig jaar verdronken in Nederland bijna honderd mensen. Dat zijn er 25 meer dan in het jaar ervoor.
Voorlopig hoor. Maar dan nog: 25 meer dan vorig jaar komt, als je de grafiek goed leest, toch echt boven de 100 uit. Volgens een CBS-onderzoeker was 2023 ook lager dan 2020.
Misschien is het een idee om niet iedere organisatie die een scheet wil laten, zodanig te funden dat ze ook een woordvoerder op de loonlijst kunnen zetten?

’t Zou me niet verbazen als dit weer tot een ministeriele regel leidt.
Zonder visvergunning mag je niet vissen.
Wat te denken van een zwemvergunning. Alleen voor volwassenen uiteraard. Kinderen mogen alleen zwemmen als ze aan kunnen tonen dat er een volwassene is die op ze let.

Diezelfde CBS-onderzoeker, die eigenlijk helemaal geen trend ziet, verwijst naar andere mogelijk oorzaken: een man die staat te pissen in de gracht en op datzelfde moment onwel wordt. Wow. Die heb ik gemist.
Deze heb ik wel meegekregen, een paar weken geleden: iemand die zijn mobieltje in het water laat vallen en er, onnadenkend, achteraan springt.

De mooiste vind ik deze. ’t Hoeven geen jongeren te zijn, hoor, die verdrinken zegt de onderzoeker. Een oudere man die met zijn scootmobiel in de gracht valt is ook een mogelijkheid.






No comments: