Sunday, August 11, 2024

zoete ficties en meedogenloze realiteiten: two American Dreams

Er heerst een vreemde sfeer in Amerika. De United States of America, wel te verstaan. . De verkiezingen. Dat mag je wel echte verkiezingskoorts noemen, met alle denkbare ijlhoofdigheid die daarmee gepaard gaat.

Nadat iedere top-democraat bijna alle hoop had opgegeven, met Biden, en iedere waterdrager zo verdrietig was over de houding van de Democratic Leadership kwam daar, als een echte deus ex machina, Kamala Harris, en, als toefje slagroom op de taart, als een duveltje uit een doosje Tim Waltz … en het lijkt er op dat allen die de Democratische Partij een goed hart toedragen denken dat ze al gewonnen hebben. Volgens alle geluiden, ook die van de “vrienden” bij de pers, zijn de verkiezingen nog slechts een formaliteit.

Wat ze even vergeten is dat, naast alles wat daar op af te dingen is, Netanyahu er werkelijk alles voor over heeft, en er alles aan zal doen om Trump te laten winnen – nu weer een school in Gaza met heel veel doden - en hij laat zich absoluut niets gelegen liggen aan Biden of aan andere top-Democraten. En Harris kan het niet over haar lippen krijgen om de Uncommitted National Movement toe te geven dat ze iets aan die wapenleveranties moet gaan doen.

Van Trump wordt gezegd: hij heeft geen zicht meer op de realiteit
- zie “zijn” menigte bij de inauguratie in 2017
- Donald Trump falsely claimed that crowds at Kamala Harris’s rallies were fake and generated by A.I. (NYT 11/8/2024)
- zie zijn bijna-helikopter-crash
Cognitieve dissonantie.

De verkiezingen van 2020 zijn nog steeds gestolen volgens hem. Vandaar dat Nichols van the Atlantic dit schreef: The Republican nominee, the man who could return to office and regain the sole authority to use American nuclear weapons, is a serial liar and can’t tell the difference between reality and fantasy.

Kleine bijkomstigheid: zijn aanhangers hebben ook geen zicht op die realiteit.
Wel, vanuit de publiciteit die ze nog steeds zoeken kennen we de deniers in de top van de Republikeinse partij. We hebben weet van massa’s van zijn kiezers die “the steal” nog steeds terug willen draaien.
Maar dan ook nog deze Trump-supporters: het aantal “domme” mensen dat ik ken, hier in ons eigen kikkerlandje, dat op grote afstand, gespeend van enig doorzicht en zich niet druk makend om alle feitelijkheden, niet alleen “weet” maar ook opschrijft dat Trump gewonnen heeft kan ik niet op de vingers van twee handen tellen … en ik heb gezonde handen.

Wel, wat voor de Republikeinen geldt, geldt mutatis mutandis ook voor de Democraten: de Democraten hebben ook geen zicht op de werkelijkheid, gaan ook gebukt onder het fenomeen cognitieve dissonantie. Het klimaat en de angst voor het vergaan van de wereld – het gevoel planeetredder te moeten zijn.
En mijn gevoel dat ze niet weten wat ze doen: zijn ze nu de planeet aan het redden, in een poging het klimaat te beteugelen, of proberen ze de planeet te beteugelen in een hartstochtelijke maar tot mislukking gedoemde poging om het klimaat te redden?

En dan willen ze met Building Back Better de samenleving ook nog op de schop nemen. Gelijktijdig! De hele samenleving, wel te verstaan.

Je kunt eigenlijk alleen maar vaststellen dat beiden, Democraten en Republikeinen, geen zicht op de werkelijkheid hebben en dat het zicht dat ze daarop prediken, de realiteit die ze voorstellen en ons willen laten slikken bijna allebei even erg zijn. Nou ja, ik weet niet wat erger is, maar deze “gaffe” van Joe Biden, tegenover de Palestijnen, mag toch niet vergeten worden:
“I’m the guy that opened up all the assets. I’m the guy that made sure that I got the Egyptians to open the border… I’m the guy that’s been able to pull together the Arab states to agree to help the Palestinians with food and shelter.”
He added, “I mean, I’ve been very supportive of the Palestinians.”

Dat ie die pier vergeet, die helemaal niet gefunctioneerd heeft, soit.
Maar, het afslachten van meer dan 40.000 Palestijnen under his whatch – jawel, veel meer dan 40.000, wacht maar tot ze het puin gaan ruimen … kun je dat negeren?

De cognitieve dissonantie, en de rotzooi die ze als gevolg van hun kijk op de werkelijkheid gaan creĆ«ren is aan beide zijden dus even groot. Twee versies van The Americain Dream. Zoals George Carlin ooit zei: … and they call it a dream because you have to be asleep to believe it.
Okay, bijna even groot.
Ik kies voor de democratische versie van The Dream – dan maar de rotzooi van een energietransitie en BBB. Alles liever dan USA een Trumpiaanse aristocratie.

Maar ik heb niks te kiezen. Ik kan alleen maar bevend en bibberend afwachten wat daar, als gevolg van 5 november 2024, aan geschiedenis geschreven gaat worden.






No comments: