Monday, August 26, 2024

nogmaals: the Bayesian

Nog een keer the Bayesian, vanwege Youp.
Jullie weten wel, Youp die in de NRC zijn wenkbrauwen mag fronsen bij, zijn afkeuring mag laten blijken van, zijn gal mag spuwen over het kleine kwaad dat je zo vaak onder de mensen tegenkomt.

Ik lees Youp nooit, maar zijn eerste zin trof me, waarmee hij in de eerste alinea de toon zette. Hij begon als volgt:
Dat bootje dat vergaan is voor de kust van Siciliƫ had interessant volk aan boord. Financieel omstreden types die een of andere wereldwijde computerboer voor een paar miljard zouden hebben genaaid, maar daar uiteindelijk van werden vrijgesproken. Dat gingen ze vieren op dit ordinaire zeilschip dat in een soort windhoos verging. Straf van God?
Het vooroordeel druipt er van af. Een malafide oplichtersbende die een feestje viert op een ordinair zeilschip.

Ik kan niet beoordelen of dit een oplichtersclubje was. En Youp ook niet. Het enige dat we weten is dat een Engelse gehaaide jongen, gehaaid wat IT betreft, maar ook als businessman, zijn bedrijf verkocht heeft aan een techreus, die niet opgelet heeft bij de onderhandelingen, en toen een rechtszaak startte om zijn gelijk te halen, en dat gelijk niet gekregen heeft. Na een zeer gedegen rechtsproces is die Engelse jongen van alle blaam gezuiverd.

Als Youp even had rondgekeken dan had hij kunnen weten dat de klagende partij niet zomaar een techreus was, maar dat dit bedrijf, aka Hewlett Packard, wel als de eerste kolonist van het paradijs waar de original tech-sin is begaan mag worden beschouwd. De garage waar deze jongens begonnen zijn is marked with a plaque calling it the "Birthplace of Silicon Valley" (Wiki).

En daarvoor zou God uit de hemel moeten neerdalen om een bootje , waar meer rechtvaardigen dan onrechtvaardigen op meevoeren, als Sodom en Gomorrah te vernietigen. Zou Youp een beetje jaloers zijn omdat ie net niet zoveel bij elkaar heeft weten te schrapen, met zijn shows en zijn boeken – een schamel miljoentje, zie Quote – en dus nooit zo’n mooi schip zal kunnen kopen?
Een rijke stinkerd die, als een volleerde influenzer, ons komt vertellen dat we de rijke tech-stinkerds in de gaten moeten houden … en niet eens weet welke kant hij op moet kijken.

Zoiets als we bij klimaat die andere cabaretier, Dolf Jansen hebben, ook zo'n influenzerig type die, heen en weer vliegend tussen Schiphol en zijn Ierse landhuisje, ons meent te moeten vertellen dat we een beetje op onze CO2 footprint moeten letten.








No comments: